Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Gezonde werkplek

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Gezonde werkplek
 • PreGo! Tip – Trainen en verzakkingen

  Nu een onderwerp voor vooral de vrouwen onder ons: verzakkingen. Hoewel: bij mannen kan de endeldarm ook verzakken, al is dat vrij zeldzaam. Wat is daar aan te doen?

  14 juni 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – In en uit de auto komen

  Of het nu voor je cliënt is of voor jezelf: in en uit de auto komen kan best lastig zijn. Voor cliënten vormt het maken van de draai de auto in of uit en het vervolgens weer opstaan vanuit de autostoel een probleem. Voor veel zorgverleners die in de thuiszorg werken wordt het vele in- en uitstappen van de auto bij elk huisbezoek als belastend ervaren. Er zijn oplossingen mogelijk: vaak met behulp van glijmateriaal.

  7 juni 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Trainen, films en ergoselfies

  Tot voor kort zette men in de zorg instructies over goed tillen, staan, zitten, duwen, trekken, enzovoorts op papier, ondersteund met tekeningen of foto’s. Op zich is deze aanpak waardevol, maar vaardigheden zijn lastig uit te leggen op papier. Als we tegenwoordig onze fiets willen repareren, doen we dat aan de hand van een YouTube-filmpje op onze smartphone. Dus is het niet meer dan logisch dat ook kennis over fysieke belasting in de zorg beschikbaar is via online films. Waar kan je ze vinden en wat voor soorten zijn voor jou beschikbaar?

  25 mei 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Training: doen we er genoeg aan?

  Zorgverleners moeten over voldoende vaardigheden beschikken. Behalve training in het gebruik van hulpmiddelen is ook training in (manuele) til- of transfertechnieken onmisbaar om veilig en gezond te kunnen werken. Als hulpmiddelen niet nodig zijn, blijft een goede werktechniek immers van belang. Maar hoe intensief wordt er nu eigenlijk getraind en is dat genoeg? Vergelijk uw eigen gegevens met de landelijke gegevens voor de verpleeg- en verzorgingshuizen.

  14 mei 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Glijzeilen combineren met een (steek)laken?

  Soms lijken je armen te kort of het glijzeil te klein. Soms zijn bij glijzeilen een soort armverlengers mogelijk. Maar denk ook aan een ouderwets steeklaken of een gewoon laken bovenop het glijzeil. Ook zijn er speciale lakens die zacht en vochtabsorberend aan een kant zijn en aan de andere kant glijden. Ze kunnen gecombineerd worden en als dat handig is na afloop weer ingestopt worden. Wat is nou wel en niet verstandig en waar moet je rekening mee houden bij je keuze?

  8 mei 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Glijzeilen en zware cliënten

  Uiteraard zijn glijzeilen ook goed in te zetten bij cliënten met fors overgewicht. Houd er wel rekening mee dat je voor je eigen veiligheid en die van de cliënt extra maatregelen moet nemen. Voor jezelf kan het ondanks het glijzeil te zwaar worden. Dit geldt vooral voor je nekschouder gordel, je armen en je polsen. Als je sjort, kan het voor de cliënt weefselschade opleveren, ook onder de huid. Maar met de juiste vaardigheid en met het juiste materiaal is veel mogelijk.

  4 mei 2018

  Lees verder >>

Laad meer resultaten