Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Fysieke belasting

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Fysieke belasting
 • PreGo! Tip – Minder thuiszorg, meer zelf doen in Coronatijden?

  Tijdens deze Corona-crisis kunnen zorgverleners cliënten soms minder vaak bezoeken en ondersteunen bij dagelijkse handelingen die fysiek contact vergen zoals aankleden, toiletgang, incontinentiemateriaal verschonen, wassen etc. Dat zijn heel basale ADL handelingen (ADL = Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen).

  23 september 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – In kromme houdingen werken voorkomen

  Langdurig werken met een voorovergebogen en/of gedraaide romp noemen we ook wel statische belasting. Je spieren moeten dan lang aangespannen blijven, ze verkrampen en er ontstaat een zeurende pijn. Statische belasting komt voor bij allerlei werkzaamheden: van koken tot laboratoriumwerkzaamheden, wassen van cliënten en het repareren van rolstoelen.

  23 september 2020

  Lees verder >>
 • Nieuw! De online BeleidsSpiegel

  Is het beleid fysieke belasting in uw organisatie op orde? Als je antwoord wilt op die vraag, biedt de Arbocatalogus van je branche je een handig instrument: de BeleidsSpiegel. De BeleidsSpiegel is een checklist die helpt om het beleid fysieke belasting in uw organisatie in kaart te brengen en te ‘spiegelen’ aan de landelijke afspraken zoals ze zijn vastgelegd in de arbocatalogus. Het is een belangrijk instrument, maar het was altijd lastig om in te vullen. Daarom is er nu een handige online BeleidsSpiegel ontwikkeld in opdracht van de regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus. Na een pilot in de praktijk biedt Gezond & Zeker je die online-versie aan.

  20 augustus 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Beter opstaan na een val

  ZonMw laat momenteel in het kader van de Coronavirus (COVID-19) pandemie een aantal kleine, kortdurende projecten uitvoeren om cliënten en zorgverleners te ondersteunen in deze moeilijke tijd. Ook rond het thema ‘vallen’ gaan dingen immers anders dan anders.

  19 augustus 2020

  Lees verder >>
 • Als ErgoCoach is het ingewikkeld om je vakliteratuur bij te houden. Artikelen zijn lastig te vinden en vaak erg duur. Toch kan het zeer de moeite waard zijn om kennis te maken met hoe het met fysieke belasting en de oplossingen gaat in andere landen.

  19 augustus 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Wring je niet stuk

  Bij wringen worden je polsen en handen flink belast door de krachtig draaiende beweging. Je verwringt dus al snel letterlijk je eigen (onder)armen een beetje. Dit kan op den duur klachten veroorzaken.

  19 augustus 2020

  Lees verder >>

Laad meer resultaten