Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Fysieke belasting

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Fysieke belasting
 • PreGo! Tip- Ben je bewust van je techniek: werken met open handen kan agressie voorkomen

  Niet alleen het tillen en verplaatsen van cliënten, ook allerlei andere handelingen kunnen belastend zijn voor zorgverleners. Bijvoorbeeld het aan- en uitkleden, wassen en verzorgen van patiënten die veel pijn hebben, erg moe zijn of last hebben van spasmes. Natuurlijk zijn hulpmiddelen essentieel, maar ook dan kan je techniek het verschil maken.

  19 februari 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Aangekoekte of korrelige ontlasting: wat nu….

  Je kent het als zorgverlener vast wel: aangekoekte ontlasting die met veel moeite en vaak pijn en uiteindelijk soms een beschadigde huid verwijderd kan worden bij de cliënt. Allerminst prettig om te doen: zowel voor jou als voor je cliënt. En voor jou ook belastend, want je staat vaak te lang in een moeilijke houding.

  19 februari 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Incontinentie: te hoge zitting is ook niet goed

  Een hoge zitting maakt opstaan veelal makkelijker voor cliënten en dus minder zwaar voor jou. Je cliënt is dan immers al een eindje onderweg naar omhoog! Maar maak het niet te bont: te hoog is gevaarlijk en kan weer risico’s op vallen opleveren.

  19 februari 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Baden is genieten maar het moet wel verantwoord en veilig kunnen

  In bad gaan is heerlijk. Niet alleen om schoon te worden, maar ook om te genieten en te ontspannen en voor iets als ‘snoezelen’. Warm water heeft een gunstige invloed op pijn, spasmes, de huid en pijnlijke gewrichten. Er moet dan wel een hoog-laag bad met bijbehorende badlift aanwezig zijn om veilig en verantwoord te kunnen baden.

  19 februari 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Behoud van oudere zorgverleners voor de zorg

  Niet alleen in ons land, maar ook in landen als de VS wordt de noodzaak om zoveel mogelijk zorgverleners te behouden voor het beroep steeds groter. Een van de mogelijkheden is dan om oudere zorgverleners in staat te stellen met plezier langer door te laten werken. Schattingen in de VS zijn dat maar liefst een half miljoen zorgverleners met pensioen zal gaan voor 2022. Dat is een enorm verlies aan wat men noemt zorggeheugen en zorgervaring. Ook vormt juist die groep uitstekende mentoren voor jonge en of onervaren zorgverleners.

  15 januari 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Clienten stimuleren om meer te bewegen; DOL-len

  Veel bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen komen maar zelden tot de dagelijks gewenste 30 minuten beweging. Dat beperkt op den duur hun zelfredzaamheid en heeft invloed op de kwaliteit van hun leven. Meer en leuk bewegen is dan ook geen luxe, maar echt nodig. Het Platform Dementie NHN ontwikkelde een prachtige beweegwaaier met praktische tips: de DOL Beweegwaaier. ‘DOL’ staat voor Dagelijks Opstaan en Lopen.

  15 januari 2020

  Lees verder >>

Laad meer resultaten