Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Fysieke belasting

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Fysieke belasting
 • PreGo! Tip – Gevaarlijke stoffen en jouw gezondheid

  Je staat er niet altijd bij stil en misschien ook niet genoeg bij stil, maar tijdens je werk kan je blootstaan aan stoffen die niet gezond voor je zijn, brandgevaarlijk zijn of die het milieu kunnen belasten.

  21 juli 2021

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Hoog werken: doe maar liever niet

  Het werken met de handen boven schouderhoogte noemen we ook wel het werken ‘boven je macht’. Dat geeft al aan dat het op deze manier werken ongemakkelijk en zwaar kan zijn en op den duur tot klachten kan leiden. Vooral van je nek en schouders. De landelijk afgesproken Praktijkrichtlijn voor armheffing is: ‘niet langer dan één minuut per keer boven schouderhoogte werken’.

  21 juli 2021

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip: Verhit aan het werk?

  Tot nu toe is het nog niet zo warm geweest, maar dat komt vast. Werken in de hitte kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid en voor de gezondheid van je cliënten. Alle reden dus om je erop voor te bereiden. Extreme hitte is voor iedereen belastend, maar de volgende groepen lopen net wat extra risico: zwangeren, ouderen en mensen met een slechte conditie, een extreem laag of hoog gewicht, hart- en vaatziekten en mensen die bepaalde geneesmiddelen gebruiken.

  23 juni 2021

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Weet wat je tilt: laat je niet verrassen

  Het is belangrijk je goed voor te bereiden op een zware of juist op een lichte tilhandeling. Bij een verkeerde inschatting kan het er zomaar in schieten. Oók als de altijd zware doos die je wilt tillen opeens leeg blijkt te zijn. Je spieren stellen zich daar op in en dan kan het dus toch gevaarlijk zijn. Weet dus wat je tilt. Kijk op het label of voel eerst even hoe zwaar het object is. Zo weet je ongeveer hoe zwaar de last is en dat is een stuk gezonder.

  25 mei 2021

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Wegen van je cliënt: zorgtechnologie voor elke dag

  Bij veel cliënten is regelmatig wegen van groot belang. Zo krijg je snel zicht op ontwikkelingen in het gewicht en kan je tijdig problemen signaleren en bijvoorbeeld voeding of drinken aanpassen. Maar ja: dan moet dat wel betrouwbaar en vooral regelmatig gebeuren. Als iemand moeizaam kan bewegen dan betekent dat soms een extra transfer naar een weegschaal of weegstoel.

  25 mei 2021

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – De overgang: maak het bespreekbaar en volg het stappenplan

  Onlangs besteedden we vanuit Gezond & Zeker aandacht aan de forse invloed van de overgang op duurzame inzetbaarheid en verzuim in de zorg. Twee weken geleden was het bovendien de ‘Week van de Overgang’. Daardoor is er eindelijk meer aandacht voor het onderwerp en de impact ervan op de zorg.

  28 april 2021

  Lees verder >>

Laad meer resultaten