Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Fysieke belasting

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Fysieke belasting
 • Praktijkrichtlijnen – Overzicht

  Speciaal voor de werkvloer zijn er handige posters ontwikkeld waarop de praktijkrichtlijnen staan afgebeeld. Makkelijk om ze nog eens door te nemen, of om op te hangen op de werkvloer!

  28 augustus 2018

  Lees verder >>
 • ZelfredzaamheidsRadar

  Om zelfredzaamheid te stimuleren bij je cliënt, is het van groot belang dat je de volledige cirkel van zelfredzaamheid in beeld krijgt. Soms zal een cliënt dat heel duidelijk kunnen verwoorden, maar soms ook is daar hulp bij nodig. De zorgafhankelijkheidsschaal kan daarbij helpen. Het mooie is ook dat het voorkomt dat je teveel naar een aspect kijkt en de samenhang met andere uit het oog verliest. Een cliënt kan bijvoorbeeld minder willen drinken en dat kan weer samenhangen met de angst om vaker naar het toilet te moeten en zich te schamen voor de ‘ongelukjes’ die dat wellicht met zich meebrengt.

  18 januari 2018

  Lees verder >>
 • Instrumenten fysieke belasting – HZ-meter

  De HZ-meter is een instrument om de fysieke overbelasting bij medewerkers huishoudelijke zorg in de Thuiszorg vast te stellen. De HZ-meter is een checklist die voor elke cliëntsituatie wordt ingevuld. De fysieke belasting is onderverdeeld in tien taken: negen huishoudelijke zorgtaken en een vraag om na te gaan of medewerkers ook betrokken zijn bij cliëntentransfers of lichamelijke zorg voor cliënten.

  12 januari 2018

  Lees verder >>
 • Instrumenten fysieke belasting – Mobiliteitsklassen

  In de mobiliteitsklassen worden op grond van de functionele mobiliteit cliënten in vijf mobiliteitsklassen ingedeeld (A,B,C,D en E), dus niet op grond van een ziektebeeld, maar op grond van de beperkingen / mogelijkheden die je cliënt heeft om mee te werken aan bijvoorbeeld transfers. De mobiliteitsklassen worden in veel andere instrumenten gebruikt, zoals Transferprotocol en TilThermometer.

  12 januari 2018

  Lees verder >>
 • Instrumenten fysieke belasting – Kraamradar

  De Kraamradar is een checklist om fysieke belasting in kaart te brengen in de kraamzorg.

  12 januari 2018

  Lees verder >>
 • Het Nieuwe Hulpmiddelenboekje

  Wat is nou handig bij deze cliënt? Een transferplank, een touwladdertje of zou je met zachte draaischijf (voor in bed) ook een heel eind komen? Of moeten we toch denken aan een plafondlift? Of is een aanpassing aan het bed, zoals opstasteuntje, misschien een mooie tussenstap?  Maar ja, wie gaat dat betalen? En is het hulpmiddel wel geschikt voor obese cliënten? Antwoorden op deze vragen vind je in het Hulpmiddelenboekje.

  28 december 2017

  Lees verder >>