Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Fysieke belasting

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Fysieke belasting
 • Prijs voor Aan- en uitkleden-project Yvonne van Zaanen

  Wellicht heb je de workshop ‘Kleding aan- en uittrekken’ van Yvonne van Zaanen bijgewoond op de Gezond & Zeker Innovatiedag in oktober? Ze heeft prachtig nieuws want ze heeft de Human Factors NL Toepassingsprijs / Pieter Rookmaaker Prijs 2019 gewonnen met haar project “Zorg voor aan- en uitkleden”.

  16 januari 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Behoud van oudere zorgverleners voor de zorg

  Niet alleen in ons land, maar ook in landen als de VS wordt de noodzaak om zoveel mogelijk zorgverleners te behouden voor het beroep steeds groter. Een van de mogelijkheden is dan om oudere zorgverleners in staat te stellen met plezier langer door te laten werken. Schattingen in de VS zijn dat maar liefst een half miljoen zorgverleners met pensioen zal gaan voor 2022. Dat is een enorm verlies aan wat men noemt zorggeheugen en zorgervaring. Ook vormt juist die groep uitstekende mentoren voor jonge en of onervaren zorgverleners.

  15 januari 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Clienten stimuleren om meer te bewegen; DOL-len

  Veel bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen komen maar zelden tot de dagelijks gewenste 30 minuten beweging. Dat beperkt op den duur hun zelfredzaamheid en heeft invloed op de kwaliteit van hun leven. Meer en leuk bewegen is dan ook geen luxe, maar echt nodig. Het Platform Dementie NHN ontwikkelde een prachtige beweegwaaier met praktische tips: de DOL Beweegwaaier. ‘DOL’ staat voor Dagelijks Opstaan en Lopen.

  15 januari 2020

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Weefselschade en Transfers

  Als zorgverlener probeer je goed voor jezelf te zorgen en je fysieke belasting te beperken, maar het voorkomen  van oppervlakkig en diepe weefselschade bij je cliënten is natuurlijk ook een aandachtspunt.  Bij het voorkomen van doorligwonden (decubitus) is regelmatige beweging, goede voeding, genoeg drinken en een goede basisconditie van de cliënt van belang. Ook het regelmatig wisselligging geven helpt. Door wisselligging zorg je ervoor dat de druk op het lichaam steeds naar een andere plek verplaatst wordt, waardoor de kans op schade kleiner wordt. Maar ook dieper liggende weefsellagen (spieren, bloedvaten, pezen, etc.) kunnen schade oplopen die je niet meteen ziet, maar waar de cliënt wel veel last van kan hebben. We noemen dat ook wel DTI (Deep Tissue Injury = diepe weefsel schade).

  17 december 2019

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – ARBO Catalogus VVT vernieuwd

  In een arbocatalogus beschrijven werkgevers en werknemers hoe ze zullen voldoen aan voorschriften van de overheid voor gezond en veilig werken. Onlangs is de vernieuwde website van de arbocatalogus voor de VVT beschikbaar gekomen. De Arbocatalogus VVT is opgesteld door A+O VVT: werkgevers- en werknemersorganisaties in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg. Hij is te vinden op www.arbocatalogusvvt.nl  Daar lees je voor alle arborisico’s de laatste stand van zaken. Niet alleen over fysieke belasting, maar ook de richtlijnen voor zwangerschap en werken in de zorg tref je er aan. 

  17 december 2019

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Nieuwe Free Learning Valpreventie St. Antonius Ziekenhuis

  Gemiddeld sterven er bijna dertien mensen per dag door een ongelukkige val (bron: CBS 2018). Dat kan ook jouzelf overkomen tijdens je werk. Blijf dus zelf ook alert. 

  17 december 2019

  Lees verder >>

Laad meer resultaten