Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Fysieke belasting

Home » Werkomstandigheden & cultuur » Fysieke belasting
 • Gezond & Zeker Innovatiedag

  Op maandag 29 oktober 2018 vindt de Gezond & Zeker Innovatiedag plaats. Een leerzame dag vol kennis over duurzame Inzetbaarheid voor zowel  zorgverleners van de operationele werkvloer als  teamleiders, leidinggevenden, beleidsmedewerkers en HRM- en arboprofessionals.

  12 juni 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Uitkleden met een glijzeil

  Til- en transferhandelingen doe je altijd met een doel. Natuurlijk zijn er de tilhandelingen in- en uit bed of rolstoel, maar ongeveer de helft van alle tilhandelingen vindt binnen de grenzen van het bed plaatst.

  31 mei 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Training: doen we er genoeg aan?

  Zorgverleners moeten over voldoende vaardigheden beschikken. Behalve training in het gebruik van hulpmiddelen is ook training in (manuele) til- of transfertechnieken onmisbaar om veilig en gezond te kunnen werken. Als hulpmiddelen niet nodig zijn, blijft een goede werktechniek immers van belang. Maar hoe intensief wordt er nu eigenlijk getraind en is dat genoeg? Vergelijk uw eigen gegevens met de landelijke gegevens voor de verpleeg- en verzorgingshuizen.

  14 mei 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Glijzeilen combineren met een (steek)laken?

  Soms lijken je armen te kort of het glijzeil te klein. Soms zijn bij glijzeilen een soort armverlengers mogelijk. Maar denk ook aan een ouderwets steeklaken of een gewoon laken bovenop het glijzeil. Ook zijn er speciale lakens die zacht en vochtabsorberend aan een kant zijn en aan de andere kant glijden. Ze kunnen gecombineerd worden en als dat handig is na afloop weer ingestopt worden. Wat is nou wel en niet verstandig en waar moet je rekening mee houden bij je keuze?

  8 mei 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Glijzeilen en zware cliënten

  Uiteraard zijn glijzeilen ook goed in te zetten bij cliënten met fors overgewicht. Houd er wel rekening mee dat je voor je eigen veiligheid en die van de cliënt extra maatregelen moet nemen. Voor jezelf kan het ondanks het glijzeil te zwaar worden. Dit geldt vooral voor je nekschouder gordel, je armen en je polsen. Als je sjort, kan het voor de cliënt weefselschade opleveren, ook onder de huid. Maar met de juiste vaardigheid en met het juiste materiaal is veel mogelijk.

  4 mei 2018

  Lees verder >>
 • E-learning Steunkousen

  Het aan- en uittrekken van steunkousen is nog steeds een belangrijke bron van fysieke overbelasting, met name in de langdurige zorg. Gelukkig is er een hele heldere Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting en zijn er steeds meer handige hulpmiddelen.

  3 mei 2018

  Lees verder >>

Laad meer resultaten