Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Werkomstandigheden & cultuur

Home » Werkomstandigheden & cultuur
 • PreGo! Tip – Communicatie bij Tillen

  In training en instructie lijkt het vooral te gaan om te leren hoe je iets technisch en ergonomisch gezien optimaal uitvoert. Hoe je de tillift of dat glijzeil gebruikt, hoe recht je je rug houdt, hoe je iemand vasthoudt en in welke richting je kracht zet. En toch blijkt dat niet genoeg; ook de meer zachte aspecten moeten in elke scholing een plek krijgen. De communicatie met de client mèt en zonder woorden moet ook optimaal verlopen. Het is in feite onlosmakelijk met elke transfer verbonden. Maakt dat nou echt zoveel uit? JA!

  17 september 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Arbocatalogi

  Als het gaat om regels over fysieke belasting in de zorg of allerlei andere arbo-risico’s valt vaak de term ‘arbocatalogus’. Maar wat is dat nou eigenlijk? In een arbocatalogus beschrijven werkgevers en werknemers op eigen initiatief hoe ze zullen voldoen aan voorschriften van de overheid voor gezond en veilig werken. De catalogus is breed en beschrijft technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen voor veilig en gezond werken. Fysieke belasting is daarin uitermate belangrijk in de zorg omdat het helaas nog steeds een van de grootste arbo-risico’s is.

  13 september 2018

  Lees verder >>
 • “Ik denk dat je jezelf altijd meeneemt tijdens het werk”

  Op 29 oktober is blogger, vlogger en verpleegkundige Tommie Niessen (online bekend als Tommie in de zorg) als spreker aanwezig bij de Gezond & Zeker Innovatiedag in Nieuwegein. Op deze dag vertelt hij eerst over zijn ervaringen met agressie en sluit hij de dag vervolgens af met een korte terugblik op de Innovatiedag.

  6 september 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Ervaring met til- en transferhandelingen

  Veel transferhandelingen vergen vaardigheid. Je moet ze leren en daarnaast veel oefenen voor je ze echt beheerst. Dat wordt nog wel eens onderschat, maar blijkt van groot belang.
  Heel plat gezegd: het zijn geen dozen met koekjes die in de zorg getild worden, maar mensen die pijn kunnen hebben of tegen kunnen werken. Er is niet zoveel onderzoek gedaan naar het effect van scholing en training op til- en transferhandelingen in de zorg, maar dat wat er is onderstreept het belang.

  4 september 2018

  Lees verder >>
 • PreGo! Tip – Vrouw en onzichtbare activiteiten in de zorg

  Er wordt veel onderzoek gedaan naar het verschil tussen man en vrouw in beroepen en de kans om uit te vallen. Vaak wordt er dan gekeken naar fysieke verschillen: die zijn er natuurlijk onmiskenbaar. Maar is het ook zo dat mannen en vrouwen verschillend kunnen zijn in de manier waarop ze hun taken opvatten? Dit was onderwerp van een Italiaans onderzoek van Silvana Salerno en haar team in een ziekenhuis in Rome.

  29 augustus 2018

  Lees verder >>
 • Praktijkrichtlijnen – Overzicht

  Speciaal voor de werkvloer zijn er handige posters ontwikkeld waarop de praktijkrichtlijnen staan afgebeeld. Makkelijk om ze nog eens door te nemen, of om op te hangen op de werkvloer!

  28 augustus 2018

  Lees verder >>

Laad meer resultaten