Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

Blijf inzetbaar in zorg & welzijn

PreGo! Tips

 • PreGo! Tip – Glijden en Remmen in Balans

  15 april 2018

  Met glijzeilen kan je veel bereiken: het zijn prima oplossingen voor veel lastige til- en transferhandelingen. Maar soms is glijden helemaal niet handig, zeker als je de zelfredzaamheid van de cliënt wilt bevorderen. Om wegglijden te voorkomen kan iets als een anti-slip matje juist goed werken. De juiste balans tussen beide; glijden en remmen, biedt mogelijkheden voor jou en je cliënt

  Lees verder »
 • Prego! Tip – Hogerop in bed glijden: laat het bed het werk doen

  15 april 2018

  Glijzeilen ken je en elektrisch verstelbare bedden komen gelukkig ook vrijwel overal voor. Door ze te combineren kan je de zorg lichter maken. Je gebruikt dan de motor van het elektrisch verstelbare hoog-laag bed om de handeling uit te voeren. Biijvoorbeeld om een onderuit gezakte cliënt weer hoger in bed te verplaatsen. Dat gaat heel geleidelijk en vloeiend en het is daardoor vaak ook prettiger voor de cliënt.

  Lees verder »
 • PreGo! Tip – Glijzeilen en het matras

  12 maart 2018

  De matrassoort op het bed van de cliënt heeft veel invloed op het gebruik van glijzeilen. Op hoofdlijnen geldt dat hoe zachter het matras hoe zwaarder het voor de zorgverlener zal zijn. Sommige matrassen kennen daarvoor een zogenaamde ‘zorgstand’ waardor het matras harder wordt. Dat geeft zeker verlichting, maar neemt het probleem niet weg. Lees meer in dit artikel.

  Lees verder »
 • PreGo! Tip – Protocollair werken in de zorg rondom til- en transferhandelingen

  12 maart 2018

  Bij het ontwerpen van een training of scholing sluit je liefst direct aan op wat er in de praktijk nodig is en gebruikt wordt. Daar krijg je meer zicht op door na te gaan welke technieken er op de transferprotocollen in de zorgdossiers worden genoteerd. Het loont zeker de moeite om deze periodiek na te lopen: je ziet zo sneller welke technieken veel en weinig gebruikt worden. Lees meer in dit artikel.

  Lees verder »
 • PreGo! Tip – NORO uitbraak? Let ook op je glijzeilen

  09 maart 2018

  Norovirussen zijn de belangrijkste oorzaak van gastro-enteritis oftewel buikgriep. Zeker voor kwetsbare groepen zoals ouderen en zieken kan een infectie ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Maar ook zorgverleners zelf kunnen ziek worden en uitvallen. Soms moeten afdelingen gesloten worden en volgt er een opnamestop. Het vergt veel extra tijd en inzet van personeel om een uitbraak de kop in te drukken en het vergroot de werkdruk. Er zijn strenge richtlijnen over hoe er gehandeld moet worden bij een uitbraak. Toch blijkt dat het in de praktijk lastig is om die richtlijnen volledig in te voeren en zorgvuldig op te volgen.

  Lees verder »
 • PreGo! Tip – Training en instructie slim insteken

  09 maart 2018

  Training en instructie zijn belangrijk voor fysiek gezond werken. Dat ligt voor de hand. Competenties en vaardigheden om adequaat om te gaan met tilliften, glijzeilen of haptonomisch te werken moeten immers aanwezig zijn en daarvoor is training, instructie en voorlichting nodig. De landelijke afspraken in de diverse arbocatalogi benadrukken het belang daarvan. Lees meer over het slim insteken van trainingen en instructies.

  Lees verder »

Laad meer »